De verschillen tussen Oefen Atelier en Vrij Atelier

Oefen Atelier Vrij Atelier
Gebruik van al het gereedschap, inclusief altijd een plek aan een draaischijf
Een fijne studio met genoeg plek voor jou
Maximale groepsgrootte van 6 (waarvan 1 host)
Een eigen bak om je werkstukken veilig -en iets langer dan op een plank- in te bewaren
Inclusief koffie, thee en koekjes (natuurlijk heel belangrijk)
Onbeperkt gebruik van klei
Onbeperkt gebruik van glazuur *
Ovenstook van je werkstukken **
Inhoudelijke begeleiding (er is wél altijd iemand aanwezig voor praktische zaken)
Exclusief beschikbaar voor (oud-)cursisten van KLEILOKAAL.
Voor iedereen die zelfstandig met klei én glazuur kan werken en na kennismaking met een keramiekdocent van KLEILOKAAL.

* Glazuren is (begeleid) mogelijk tijdens een glazuurfeestje.

** Ovenstook wordt los afgerekend en wordt berekend op gewicht.

De Vrij Atelier Huisregels

Oefen Atelier

Nadat je een eerste cursus hebt gevolgd bij KLEILOKAAL heb je de mogelijkheid je aan te melden voor Oefen Atelier. Oefen Atelier is -de naam zegt het al- de oefenvariant van Vrij Atelier. Bij Vrij Atelier boek je een werkplekje bij KLEILOKAAL waarin je zelfstandig aan projectjes kunt werken: er is dus géén inhoudelijke begeleiding aanwezig. Je kunt oefenen met de technieken die je in je cursus hebt opgedaan en verder experimenteren met leuke ontwerpen.
Bij Oefen Atelier zit gebruik van klei en alle gereedschap (inclusief draaischijf) inbegrepen. Het stoken van je werkstukken is los, dit gaat op gewicht. Met een Oefen Atelier strippenkaart kun je niet glazuren, dit kun je doen tijdens bijvoorbeeld een Glazuurfeestje.

Algemene Huisregels voor Oefen- en Vrij Atelier

De regels hieronder spreken over Vrij Atelier, maar gelden voor zowel Oefen- als Vrij Atelier

 • Vrij Atelier gaat op basis van een strippenkaart die je van te voren koopt. Een strippenkaart heeft 8 strippen en is na aankoop 3 maanden geldig.
 • Aanmelden voor een Vrij Atelier tijdsblok gaat via de Vrij Atelier pagina en is mogelijk zodra je bent ingelogd. Als je ingelogd bent kun je op de Vrij Atelier pagina ook een strippenkaart kopen. Aanmelden kan tot 3 maanden vooruit en tot maximaal 1 uur voor aanvang van een tijdsslot.
 • Elke deelnemer krijgt een eigen transparante bak waarin de werkstukken worden bewaart. Je hebt zo’n bak zolang je strippenkaart loopt en je strippenkaart wordt ook bewaard op jouw bak. Als je meer dan 4 weken niet bij KLEILOKAAL bent geweest en er zitten nog werkstukken in je bak, krijg je een seintje om je werkstukken op te komen halen.
 • De transparante bakken staan op de onderste plank van de kastenwand.
 • Je mag gebruikmaken van al het gereedschap (incl. draaischijf, gipsplaat) van KLEILOKAAL.
 • Neem zelf een oude (bad)handdoek mee als je wil draaien.
 • Alle klei (witbakkende klei met of zonder chamotte) is inclusief. Eigen klei mag gebruikt worden, mits alles wat gebruikt is zeer goed wordt schoongemaakt achteraf en resten zelf bewaard worden of in de prullenbak verdwijnen- niet mixen in een recyclebak of door de wasbak spoelen!
 • Indien gebruik wordt gemaakt van eigen gereedschap, klei, glazuur etc. mag je dit bewaren in de bak. Past het niet? Dan neem je het mee naar huis.
 • Heb je meer of groter werk gemaakt dan dat er in je bak past? Dan neem je dit mee naar huis.
 • Je mag in dat geval tot maximaal 3 houten plankjes mee naar huis nemen indien nodig omdat er werkstukken opstaan, deze heb je in bruikleen en worden dus terug verwacht.
 • Bats (ronde planken die op de draaischijf kunnen worden geplaatst om borden te draaien) mogen NIET MEE NAAR HUIS! Een bord kan dus ook niet mee naar huis.
 • Voor borden geldt: je kunt maximaal 1 bord op je bak laten drogen (inpakken in plastic zak). Heb je een grote wens voor het gebruiken van meerdere bats? Neem dan vooraf contact op met Ellen voor overleg, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
 • De oven wordt gevuld en geleegd door mensen van KLEILOKAAL, hier mag dus niet zelf iets uit worden gehaald of ingezet.
 • Als je iets wil laten bakken, dan plaats je dit op de betreffende plank (biscuit of glazuur) incl. daarin een stookbriefje. Op dit stookbriefje staat het gewicht vermeld van het betreffende stuk - indien meerdere stuks: aangeven om hoeveel stukken het gaat. Steekproefsgewijs zal dit worden gecontroleerd. Stoken gaat op gewicht (zie ook Ovenstook & inbrengen).
 • Er is 1 plank beschikbaar om werkstukken op te laten drogen nadat ze volledig zijn afgewerkt en voordat je ze biscuit kunt laten bakken. Dit i.v.m. het in te vullen stookgewicht wat lager uitvalt als iets volledig droog is en het feit dat werkstukken in je bak langer vochtig blijven.
 • Er zijn maximaal 5 werkplekken beschikbaar per Vrij Atelier tijdsslot.
 • Tijdssloten duren 3 uur.
 • Er is een host aanwezig die zorgt dat KLEILOKAAL geopend en gesloten wordt. De host is beschikbaar voor praktische vragen (waar vind ik dit? De thee/klei is op etc.) maar niet voor inhoudelijke vragen over het klei-keramiekproces. Hiervoor zou je je kunnen aanmelden voor een (vervolg)cursus, mocht je merken dat je tegen veel vragen aanloopt.
 • Je maakt je werkplek en gebruikte gereedschap schoon, probeer dit altijd net iets schoner achter te laten dan je het gevonden hebt. Zo houden we de boel samen fris! Schoonmaken is onderdeel van je Vrij Atelier tijd, dus houd hier in je planning rekening mee.
 • KLEILOKAAL is niet aansprakelijk voor eventuele schade die jij, of jouw eigendommen oplopen terwijl je in het atelier aan het werk bent. Je bent zelf verantwoordelijk voor correct gebruik van apparaten en materiaal. Heb je hier twijfels over? Vraag het dan aan je host.
 • Indien je (per ongeluk) iets stuk maakt of beschadigd, wees hier dan direct eerlijk over. Contact je host en/of Ellen van KLEILOKAAL. De meeste voorwerpen zijn gebruiksvoorwerpen en hebben een bepaalde levensduur, indien deze niet redelijkerwijs is bereikt is KLEILOKAAL gerechtigd om jou aansprakelijk te stellen en de dagwaarde van jou te claimen.
 • Laat werkstukken van anderen in de kast staan. Het enige wat je in je handen kunt nemen zijn de werkstukken die (biscuit of glazuur) gebakken zijn, om je eigen maaksels er tussenuit te vissen.
 • Afmelden voor een tijdsslot waar je je al wel voor hebt aangemeld kan tot 12 uur van te voren via het aanmeldsysteem, daarna geldt: aangemeld kost een strip - ook als je niet komt. Je kunt in een dergelijk geval wel zelf proberen of iemand anders jouw strip wil overnemen, laat dan per e-mail (ellen@kleilokaal.nl) deze ruil weten zodat het ook aan de administratieve kant in orde gemaakt kan worden.

Huisregels exclusief voor Vrij Atelier

 • Gebruik van alle (onder)glazuren is alleen voor Vrij Atelier inclusief. Eigen glazuur mag gebruikt worden mits het geschikt is voor aardewerktemperatuur (1050). Indien het een zelfgemaakt glazuur betreft, eerst overleggen en testen i.v.m. druipgevaar.
  Het glazuur Flessengroen van Botz (9394) mag niet worden gebruikt i.v.m. spetters op andermans werk.
 • Indien het gebruik van andere kleuren klei (rood, zwart) in één van je cursussen aan bod is gekomen of je hebt dit met Ellen bij de kennismaking besproken, kun je daar ook gebruik van maken. Let op de klei-hygiëne (gipsplaten, gereedschap, draaischijf, houten plankjes etc.), vraag dat eventueel nog even extra na bij de host.