De Vrij Atelier Huisregels
Algemene Huisregels voor Vrij Atelier
Strippenkaart. aanmelden, aanwezigheid
- Vrij Atelier gaat op basis van een strippenkaart die je van te voren koopt. Een strippenkaart heeft 4 of 8 strippen en is na aankoop 3 maanden geldig.
- Aanmelden voor een Vrij Atelier tijdsblok gaat via de Vrij Atelier pagina en is mogelijk zodra je bent ingelogd. Als je ingelogd bent kun je op de Vrij Atelier pagina ook een strippenkaart kopen. Aanmelden kan tot 3 maanden vooruit en tot maximaal 2 uur voor aanvang van een tijdsslot.
- Er zijn maximaal 7 werkplekken beschikbaar per Vrij Atelier tijdsslot.
- Tijdssloten duren 3 uur.
- Afmelden voor een tijdsslot waar je je al wel voor hebt aangemeld kan tot 12 uur van te voren via een link in de eerste bevestigingsmail die je ontvangt na je aanmelding (bewaar deze mail dus), daarna geldt: aangemeld kost een strip - ook als je niet komt. Je kunt in een dergelijk geval wel zelf proberen of iemand anders jouw strip wil overnemen, laat dan per e-mail (ellen@kleilokaal.nl) deze ruil weten zodat het ook aan de administratieve kant in orde gemaakt kan worden.
Spelen met klei!
- Er is een host aanwezig die zorgt dat KLEILOKAAL geopend en gesloten wordt. De host is beschikbaar voor praktische vragen (waar vind ik dit? De thee/klei is op etc.) maar niet voor inhoudelijke vragen over het klei-keramiekproces. Hiervoor zou je je kunnen aanmelden voor een (vervolg)cursus, mocht je merken dat je tegen veel vragen aanloopt.
- Je mag gebruikmaken van al het gereedschap (incl. draaischijf, gipsplaat) van KLEILOKAAL.
- Neem zelf een oude (bad)handdoek mee als je wil draaien.
- Alle klei (witbakkende klei met chamotte, spikkel, rode en zwarte klei) is inclusief. Eigen klei mag gebruikt worden, mits alles wat gebruikt is zeer goed wordt schoongemaakt achteraf en resten zelf bewaard worden of in de prullenbak verdwijnen- niet mixen in een recyclebak of door de wasbak spoelen!
- Indien gebruik wordt gemaakt van eigen gereedschap, klei, glazuur etc. mag je dit bewaren in de bak. Past het niet? Dan neem je het mee naar huis.
- Je maakt je werkplek en gebruikte gereedschap schoon, probeer dit altijd net iets schoner achter te laten dan je het gevonden hebt. Zo houden we de boel samen fris! Schoonmaken is onderdeel van je Vrij Atelier tijd, dus houd hier in je planning rekening mee.
- Indien het gebruik van andere kleuren klei (rood, zwart) in één van je cursussen aan bod is gekomen of je hebt dit met Ellen bij de kennismaking besproken, kun je daar ook gebruik van maken. Let op de klei-hygiëne (gipsplaten, gereedschap, draaischijf, houten plankjes etc.), vraag dat eventueel nog even extra na bij de host.
Je werkstukken bewaren
- Elke deelnemer krijgt een eigen transparante bak waarin de werkstukken worden bewaard. Je hebt zo’n bak zolang je strippenkaart loopt en je strippenkaart wordt ook bewaard op jouw bak. Als je meer dan 4 weken niet bij KLEILOKAAL bent geweest en er zitten nog werkstukken in je bak, krijg je een seintje om je werkstukken op te komen halen.
- Heb je meer of groter werk gemaakt dan dat er in je bak past? Dan mag je je werk laten drogen op de Vrij Atelier droogplank. Is de plank vol? Dan neem je dit mee naar huis.
- Je mag in dat geval tot maximaal 3 houten plankjes mee naar huis nemen indien nodig omdat er werkstukken opstaan, deze heb je in bruikleen en worden dus terug verwacht.
- Bats (ronde planken die op de draaischijf kunnen worden geplaatst om borden te draaien) mogen NIET MEE NAAR HUIS! Een bord kan dus ook niet mee naar huis.
- Voor borden geldt: je kunt maximaal 1 bord op je bak laten drogen (inpakken in plastic zak). Heb je een wens voor het gebruiken van meerdere bats? Neem dan vooraf contact op met Ellen voor overleg, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
- Er is 1 plank beschikbaar om werkstukken op te laten drogen nadat ze volledig zijn afgewerkt en voordat je ze biscuit kunt laten bakken. Dit i.v.m. het in te vullen stookgewicht wat lager uitvalt als iets volledig droog is en het feit dat werkstukken in je bak langer vochtig blijven. Laat je werkstukken bij voorkeur drogen in/op je bak, bijvoorbeeld door de deksel er af te laten. De droogplank is namelijk snel vol.
Je werk glazuren
- KLEILOKAAL beschikt over een eigen collectie steengoedglazuren (1220) waar je bij Vrij Atelier gebruik van kunt maken. Indien je eigen glazuur wilt gebruiken dan is dat mogelijk.
- Eigen glazuren dien je eerst te testen bij KLEILOKAAL. Hiervoor liggen er speciale biscuititems die je daarvoor kunt gebruiken. Glazuurtesters hoef je niet te wegen en te noteren op je stookbriefje.
- De onderkanten van je werk -dus waar je het op wil laten staan in de oven- worden niet geglazuurd. Je dient dit vrij te laten om het werk op een triangel te kunnen plaatsen voor het bakken.
- Indien je werk een standring heeft èn je een glazuur gebruikt waarvan je zeker weet dat het niet druipt (zie glazuurkaart), kun je in de standring glazuren waarbij je aan beide kanten van de standring (binnen- en buitenkant) 3 millimeter van de onderkant vrij laat van glazuur. Op deze manier kan jouw werk worden gebakken zonder het op een triangel te hoeven plaatsen.
- Gebruik van alle (onder)glazuren is inclusief. Eigen glazuur mag gebruikt worden mits het geschikt is voor aardewerktemperatuur (1050) of steengoedtemperatuur (1220). Indien het een zelfgemaakt glazuur betreft, eerst overleggen en testen i.v.m. druipgevaar.
Het glazuur Flessengroen van Botz (9394) mag niet worden gebruikt i.v.m. spetters op andermans werk.
De oven in
- De oven wordt gevuld en geleegd door mensen van KLEILOKAAL, hier mag dus niet zelf iets uit worden gehaald of ingezet.
- Al je werk dien je te signeren vóór de biscuitstook met je signature waar minimaal 1 letter in zit.
- Als je iets wil laten bakken, dan plaats je dit op de betreffende plank (biscuit of glazuur). Voor de biscuitstook vul je een stookbriefje ‘Biscuit’ in. Op dit stookbriefje staat het gewicht vermeld van het betreffende stuk - indien meerdere stuks: aangeven om hoeveel stukken het gaat en samen op 1 stookbriefje. Stoken gaat op gewicht (zie ook Ovenstook & inbrengen).
- Het werk wat je bij KLEILOKAAL tot biscuit hebt laten bakken en daarna ook laat glazuren hoef je niet nogmaals met een stookbriefje te wegen. Items die je elders tot biscuit hebt gemaakt of ingekocht dienen wél te worden gewogen en ingevuld met een stookbriefje ‘Glazuur’.
Aansprakelijkheid
- KLEILOKAAL is niet aansprakelijk voor eventuele schade die jij, of jouw eigendommen oplopen terwijl je in het atelier aan het werk bent. Je bent zelf verantwoordelijk voor correct gebruik van apparaten en materiaal. Heb je hier twijfels over? Vraag het dan aan je host.
- Indien je (per ongeluk) iets stuk maakt of beschadigd, wees hier dan direct eerlijk over. Contact je host en/of Ellen van KLEILOKAAL. De meeste voorwerpen zijn gebruiksvoorwerpen en hebben een bepaalde levensduur, indien deze niet redelijkerwijs is bereikt is KLEILOKAAL gerechtigd om jou aansprakelijk te stellen en de dagwaarde van jou te claimen.
- Laat werkstukken van anderen in de kast staan. Het enige wat je in je handen kunt nemen zijn de werkstukken die (biscuit of glazuur) gebakken zijn, om je eigen maaksels er tussenuit te vissen.