Ellen

Hoi, ik ben Ellen, de klei-juf die jou met veel plezier verwelkomt in de wereld van keramiek.
Ik vind het leuk om jou te leren kennen terwijl we onze handen in de klei steken, maar weet je wat: ik stel mezelf alvast voor.

Als kind groeide ik op op een boerderij, mijn jeugd speelde zich af tussen de koeien en weilanden. Dit klinkt als de droom voor elk kind -en dat was het ook- maar toch vermaakte ik mij het meest met knutselen en schooltje spelen. Van schilderen, kralen rijgen, papier maché-en, leren naaien, borduren, timmeren en solderen tot hele installaties bouwen met karton, touw, plakband, lege wc-rollen en wat al niet meer. Gelukkig is mijn moeder heel creatief en was het dus niet gauw te gek.

Ik herinner me nog goed dat tegen het eind van het jaar de grote speelgoedgidsen door de bus vielen en dat mijn broer, zusje en ik alles omcirkelden wat we op onze decemberverlanglijst wilden. Er was een jaar dat ik een klein gekleurd pottenbakkersschijfje aankruiste, maar ik kreeg hem niet. Maak je geen zorgen, ik kreeg allerlei ander leuks - maar er bleef toch altijd een fascinatie voor het pottenbakken. 

Zo’n twintig jaar later was ik op zoek naar een nieuwe hobby en kwam de fascinatie voor pottenbakken weer boven. Ik begon en raakte direct verslaafd. En dat bedoel ik in een vrij letterlijke zin van het woord: ik merkte afkickverschijnselen toen het de cursus was afgelopen.
Nog nooit had ik een hobby ervaren die ik zo leuk vond, en waar ik ook zo van kon ontspannen. Pottenbakken doe je met je hele lijf: je hebt een goede houding en wat kracht nodig om de klei te bewerken. Pottenbakken is meditatief, en ook heel reflectief: als je druk bent in je hoofd en snel afgeleid bent, dan zie je dat terug in de klei. Inmiddels heb ik ook interesse ontwikkeld voor handvormen en keramisch gietwerk. We kunnen wel stellen dat ik van de klei ben gaan houden.

De klei heeft me van alles gebracht, maar het belangrijkste is om plezier te beleven aan het proces. Meer spelen! Terug naar dat wat ik als kind zo fijn vond: uren en uren met m'n handen bezig zijn en dingen maken.
In onze huidige maatschappij verwachten we vaak een heleboel van onszelf en staan we veel 'aan'. Klei vraagt je aandacht en geeft je de mogelijkheid om te vertragen in het proces.

Bij KLEILOKAAL is er plek voor jou om te zijn, te maken, te spelen, te ontdekken. 
Als kind wilde ik altijd knutselen of schooltje spelen, bij uitstek twee passies die fantastisch samenkomen in KLEILOKAAL.

Je bent meer dan welkom!