En dan even praktisch.

Kleding en meenemen

Moet ik iets meenemen en wat doe ik aan?

Je hoeft niets speciaals mee te nemen naar een workshop of cursus. Er hangt een schort voor je klaar, maar zorg ervoor dat de rest van je kleding ook vies mag worden. De kans dat je kleding (een beetje) vies wordt, is namelijk groot. Denk hierbij ook aan je schoenen. Zeker als je gaat draaien, omdat je dan relatief veel water gebruikt en de spetters regelmatig door de ruimte vliegen.

Het is bij draaien ook handig om een oude badhanddoek mee te nemen, dit draagt er aan bij dat je kleding niet al te vies (en nat) wordt. Indien je geen oude badhanddoek hebt, liggen er altijd een paar bij KLEILOKAAL.

Lange nagels zijn zeer onhandig bij alles wat je gaat doen met klei (en vooral bij draaien), dus zou ik je aanraden om je nagels voor je komst kort te knippen/vijlen.

Krijg ik de klei/glazuur nog wel uit mijn kleding?

Ja, alles wat we gebruiken bij KLEILOKAAL krijg je gewoon uit je kleding. Klei is -zodra het is opgedroogd- niet veel meer dan zand. Het beste laat je je kleding dus helemaal drogen en klop je het daarna uit. Zorg dat er zoveel mogelijk klei van je kleding af is voor je het in de wasmachine doet, want de restdeeltjes van de klei kunnen bezinken in de leidingen van je wasmachine. Met kleine hoeveelheden is dit geen gevaar, het water spoelt het grootste deel weg.

Optioneel kun je na het droog uitkloppen en vóór je het in de wasmachine stopt, de kleding laten weken in een emmer water, goed uitspoelen en het restwater buiten weggooien. Vervolgens was je de kleding gewoon in de wasmachine.

Kleispetters op je schoenen kun je met een doekje en wat water meestal gewoon wegvegen. Doe voor de zekerheid schoenen aan die vies mogen worden.

Persoonlijke tip: bedenk of de kleding na één keer spelen met klei al in de was moet. Doe je een cursus? Misschien kun je de kleding dan gewoon uithangen en de volgende keer weer aandoen?

Let op: schade aan kleding, schoenen of persoonlijke bezittingen is voor eigen risico.

Keramiek en jij

Wat is het verschil tussen pottenbakken/draaien en handvormen?

Er zijn verschillende manieren om klei te bewerken. Om te beginnen zijn er al verschillende soorten klei om mee te spelen, en ook in verschillende consistenties. Bij KLEILOKAAL werken we met stevige, kneedbare klei (en dus niet met bijvoorbeeld vloeibare klei om in mallen te gieten).

Stevige klei bewerken we op de draaischijf of met de hand/andere gereedschappen. Klei op de draaischijf bewerken noemen we in de keramiekwereld ‘draaien’, de meeste mensen herkennen dit als pottenbakken. De termen ‘draaien’ en ‘pottenbakken’ gebruiken we bij KLEILOKAAL door elkaar omdat er meestal hetzelfde mee wordt bedoeld.

Technisch gezien kun je natuurlijk ook een pot bakken die je met de hand gevormd hebt. Onder handvormen verstaan we diverse technieken: duimpotjes maken, een werkstuk opbouwen uit rolletjes of platen klei en boetseren.

Ik heb geen enkele ervaring met klei, is dat erg?

Nee, dat is helemaal niet erg! Sterker nog: alle cursussen en workshops zijn op beginnersniveau, tenzij er expliciet bij vermeld stat dat het voor gevorderden is. Je hoeft dus nog helemaal niets te kunnen, dat ga je juist leren bij KLEILOKAAL.

Ik ben eigenlijk helemaal niet creatief… wat nu?

Dat idee zo snel mogelijk loslaten :) Het oordeel over jezelf dat je niet creatief bent is misschien wel, maar waarschijnlijk niet terecht. Geef jezelf de ruimte om gewoon eens met je handen in die klei te duiken en laat je verbazen. Na het leren van en aantal basistechnieken zou je zomaar kunnen ontdekken dat je creatiever bent dan je dacht.

Ik heb al wel ervaring met klei, maar wil graag nog een cursus volgen. Mag dat?

Uiteraard ben je van harte welkom! Ook als je al ervaring hebt met klei. De cursussen zijn allemaal op beginnersniveau, tenzij er expliciet bij vermeld staat dat dit niet zo is.

Als je volledig zelfstandig kunt/wil werken met klei, dan is Vrij Atelier echt iets voor jou. Hierbij is geen inhoudelijke begeleiding maar kun je wel naar hartelust experimenteren en maken. Plan een kennismaking via deze pagina.

Cursussen en workshops

Hoe groot zijn de groepen bij KLEILOKAAL?

De groepen bij KLEILOKAAL zijn klein. Dit is deels vanwege de beschikbare ruimte, maar vooral omdat op die manier echt persoonlijke begeleiding mogelijk is.

Cursus Handvormen - 6 personen
Cursus Pottenbakken - 6 personen


Glazuurfeestje - 8 personen
Workshop pottenbakken - 6 personen
Workshop handvormen - 6/8 personen
Ouder & kindworkshop - 6 personen

Hoe werkt het met aanmelden en betalen?

Voordat er nieuw aanbod online komt stuur ik een nieuwsbrief uit met daarin alle informatie over dat aanbod. Daarin staat ook de aankondiging van het inschrijfmoment met datum en tijd. Op de aangekondigde tijd werken we met een wachtrij (zie dit als een soort rij voor de kassa) waar je jezelf in kunt plaatsen en waaruit vervolgens één voor één mensen worden doorgelaten om een aankoop te doen. Hiermee voorkomen we te grote drukte op de website en vooral: dubbele boekingen.

Op het moment dat de inschrijving opengaat (of beter nog: vlak daarvoor) ga je naar de websitepagina van de cursus/workshop van jouw keuze en kiest daar op welke dag en tijd je deze wil volgen.
Op de aangekondigde tijd ververst de pagina zichzelf en kun je jezelf in de wachtrij plaatsen, dit doe je door je naam en mailadres in te vullen. Je plaatst je hiermee alleen in de wachtrij voor deze specifieke workshop (op datum/tijd van jouw selectie).
Wil je verschillende workshops volgen? Dan moet je jezelf ook in meerdere wachtrijen plaatsen.
(Je kunt wel meerdere plekjes van hetzelfde item kopen als je samen met iemand wil komen, dit doe je bij het definitief boeken van je plekje(s) en is o.b.v. beschikbaarheid.)

Zodra je je hebt aangemeld voor de wachtrij werkt het als volgt:

1. Je krijgt de eerstvolgende plek in de wachtrij.

2. Zodra je aan de beurt bent krijg je een e-mail waarmee je een/meerdere cursus- of workshopplek(ken) kunt boeken.

3. Je hebt dan nogmaals de keuze om wel of geen aankoop te doen.

4. Kies je om niet te boeken, dan krijgt de volgende in de wachtrij de mogelijkheid om een plek te boeken.

5. Kies je om wel te boeken, dan heb je 20 minuten de tijd om je boeking definitief te maken door te betalen (tussen 22.00 en 08.00 uur staat de wachtrij op pauze en ga je geen mail van ons krijgen, je kunt dus rustig gaan slapen :))

7. Zodra jij hebt betaald en er nog plek voor de cursus of workshop is, krijgt de volgende in de wachtrij de mogelijkheid om een plek te boeken.

Het is dus fijn als jij niet te lang wacht met betalen, zo krijgt iedereen de mogelijkheid om zonder stress een plek te boeken voor een cursus of workshop bij KLEILOKAAL.


Tot nu toe blijkt in de praktijk dat het aanbod zeer snel vol zit en daarom hanteren we nu bovenstaande methode. Het lijkt wat omslachtig, maar zo kun jij in rust overgaan tot aankoop en ontstaan er geen dubbele boekingen. Zorg er wel voor dat je op tijd klaarzit, want ook de wachtrijen lopen snel vol en het blijft: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Zodra een cursus of workshop vol zit ontvangen alle mensen die nog in de wachtrij staan hier bericht over.

Kan ik in termijnen betalen?

Uiteraard. Ik begrijp heel goed dat een cursus bij KLEILOKAAL een investering is. En hoewel het een hele toffe investering is in tijd voor jezelf en het aanspreken van je creativiteit, denk je natuurlijk eerst goed na voor je je aanmeldt.
Als je in termijnen wil betalen, geef dit vóóraf aan door even een mailtje te sturen naar ellen@kleilokaal.nl.

Betalen in termijnen is alleen mogelijk voor cursussen.

Ik heb een les uit de cursus gemist, kan ik die inhalen?

Er is geen mogelijkheid om een gemiste les in te halen, jouw plekje is namelijk echt voor jou gereserveerd. Lees hierover meer in de algemene voorwaarden.

Nu blijk ik ook een mens en heb ik begrip voor situaties die heel vervelend zijn en waarbij je veel lessen moet missen. Ik ga dan graag met je in overleg of er een passende oplossing te vinden is.